Over ECDL

Afdrukken

ECDL is wereldwijd het toonaangevende certificaat voor computervaardigheden. Tot op heden hebben meer dan 15 miljoen mensen in meer dan 100 landen het ECDL-programma gevolgd in een van de meer dan 24.000 ECDL Erkende Examencentra.

Het ECDL-programma legt de nodige vaardigheden vast voor computergebruik en voor courante informaticatoepassingen. Het omvat een ruime waaier van modules, waaronder essentiële computervaardigheden, tekstverwerking en IT-veiligheid. De kandidaten leggen tests af in de modules die het dichtst aansluiten bij hun educatieve en professionele behoeften. Daarbij creëren zij hun eigen ECDL Profile. Op school, aan de universiteit of op het werk biedt ECDL de vaardigheden die u nodig heeft.

Meer informatie over ECDL en computervaardigheden vindt u op ecdl.org

ECDL-MODULES

ECDL is opgebouwd uit een reeks modules. Elke module omvat een praktijkgericht programma van up-to-date vaardigheden en kennisgebieden, die aan de hand van een test worden gevalideerd. ECDL biedt u de mogelijkheid om uw computervaardigheden te ontwikkelen en te certificeren op gebieden die u zelf kiest en op het niveau dat u nodig heeft voor het werk of voor uw dagelijkse leven. Op basis van de combinatie van modules die u kiest, creëert u uw eigen ECDL Profile.

De ECDL-modules zijn ingedeeld als Base, Intermediate en Advanced.

Modules EN

Base

ECDL Syllabus Base

Computer Essentials

In deze module worden de basisbegrippen en -vaardigheden behandeld voor het gebruik van apparaten, het maken en beheren van bestanden, netwerken en gegevensbeveiliging.

Online Essentials

In deze module worden de basisbegrippen en -vaardigheden be- handeld die betrekking hebben op internetgebruik, efficiënt zoeken naar informatie, onlinecommunicatie en e-mail.

Word Processing

In deze module wordt van de kandidaat verwacht dat hij laat zien competent te zijn in het gebruik van een tekstverwerker bij het maken van algemene brieven en documenten.

Spreadsheets

In deze module wordt van de kandidaat verwacht dat hij een goed begrip heeft van spreadsheets en dat hij laat zien een spreadsheet te kunnen gebruiken om accurate resultaten te produceren.

Intermediate

ECDL Syllabus Intermediate

Using Databases

In deze module wordt van de kandidaat verwacht dat hij een goed begrip heeft van databases en aantoont competent te zijn in het gebruik van een database.

Presentation

In deze module wordt van de kandidaat verwacht dat hij laat zien competent te zijn in het gebruik van presentatiesoftware.

Online Collaboration

In deze module worden de begrippen en vaardigheden uiteengezet die betrekking hebben op de configuratie en het gebruik van tools voor online samenwerking, zoals opslag, productiviteitstoepassingen, agenda’s, sociale media, online vergaderingen, leeromgevingen en mobiele technologie.

IT Security

In deze module wordt van de kandidaat verwacht dat deze de belang- rijkste concepten kent die ten grondslag liggen aan veilig dagelijks ICT-gebruik en de juiste technieken en toepassingen weet te gebruiken om een veilige netwerkverbinding te onderhouden, veilig gebruik te maken van het internet en gegevens en informatie op de juiste manier te beheren. De kandidaat moet goed zijn voorbereid om veilig met ICT te werken en kan bij het gebruik van ICT goed omgaan met veel voorkomende beveiligingsproblemen.

Image Editing

In deze module worden de basisbegrippen en -vaardigheden behandeld voor het begrip van de belangrijkste concepten met betrekking tot digitale afbeeldingen en het gebruik van een beeldbewerkingsprogramma voor het verbeteren van beeld, het toepassen van effecten en het voorbereiden op afdrukken en publicatie.

Hoe deelnemen aan ECDL? 

ECDL ERKENDE EXAMENCENTRA

ECDL wordt uitgereikt via een netwerk van Erkende Examencentra. Deze centra organiseren examensessies en u kunt er als kandidaat in de meeste gevallen ook terecht voor een opleiding en voorbereiding met het oog op uw examen. Organisaties en bedrijven kunnen zelf een Erkend Examencentrum worden om ECDL te kunnen uitreiken aan hun eigen personeel.

Hieronder vindt u een lijst van de Erkende Examencentra in België.

BRUSSEL

Bruxelles Formation
Rue de Stalle 67
1180 Bruxelles

02 371 73 50

Website

Luik

ENAIP en Pays de Liège
Rue du Pommier 25
4000 Liege

04 227 90 85

Website

AUVELAIS

EICA - École Industrielle et Commerciale d'Auvelais
Fabien Toune
Rue Hicguet 19
5060 Auvelais

071 26 00 30

Website

Monceau-sur-Sambre

Le Réseau
Rue de Trazegnies 41
6031 Monceau-sur-Sambre

Website

CONTACT

U kunt bij ECDL Foundation in België terecht op het e-mailadres belgium@ecdl.org of het telefoonnummer 02 681 04 39. Wij zijn van maandag tot vrijdag open van 9u00 tot 17u30, behalve op officiële feestdagen.